Rehabilitering kan omfatte ulike tiltak, avhengig av bygningens tilstand og hva som trengs for å gjøre den beboelig og funksjonell igjen.
Samlet sett er rehabilitering en nøkkel til å opprettholde bygningers verdi, både økonomisk og kulturelt, og bidrar til å redusere ressursforbruket og miljøpåvirkningen, samtidig som den imøtekommer behovene i et moderne samfunn.
Rehabilitering kan være en økonomisk fordelaktig løsning i forhold til nybygging, spesielt i byer som Bergen med begrenset plass og der det er gamle, verneverdige bygninger som kan få nytt liv. På den måten kan man både bevare kulturarven og forbedre bo- og livskvaliteten.
Berland Bygg har rehabilitert noen av de største borettslagene i Norge, og har dette som en av de viktigste kjernevirksomhetene de siste 30 årene.
Vanlige rehabiliteringstiltak inkluderer:
Bygningsstruktur og fasade
Rehabilitering av tak, fasader, grunnmur, og bærende konstruksjoner for å sikre at bygningen er trygg og stabil.
Energieffektivisering
Forbedring av bygningens isolasjon, bytte til mer energieffektive vinduer og dører, og installasjon av moderne oppvarmingssystemer, som varmepumper, for å redusere energiforbruket.
Innvendige rom
Ombygging eller oppussing av innvendige rom, inkludert kjøkken, bad, gulv, vegger og tak. Dette kan være alt fra en enkel oppussing til mer omfattende ombygging.
Fasaderehabilitering
I noen tilfeller kan det være nødvendig å restaurere fasaden for å bevare bygningens historiske eller estetiske verdi. Byer som Bergen har begrenset plass for nybygging. Ved å rehabilitere eksisterende bygninger kan man utnytte det tilgjengelige arealet bedre, samtidig som man reduserer presset på landbruk og naturarealer. Dette er spesielt viktig i urbane områder der det er behov for å bevare grøntområder og redusere urban sprawl. Rehabiliterte bygninger kan ha en positiv innvirkning på lokalsamfunnet. De kan bidra til å revitalisere byområder, redusere urban forfall og gi et løft til nærområder. Rehabilitering kan også spille en viktig rolle i byfornyelse og bidra til å forbedre nabolagskvalitet og livskvalitet for innbyggere.